Skip to content

Zgodovina KS

Naselji Orehek in Drulovka sta del mestne občine Kranj in imata bogato in večplastno zgodovino, ki sega tisočletja nazaj. Vsako od teh naselij ima svoje edinstvene zgodovinske in kulturne značilnosti, ki so tesno prepletene z geografskim in družbenim razvojem regije.

Drulovka: Arheološki biser ob Savi

Drulovka, južni del mesta Kranj, leži ob cesti Ljubljana-Kranj, na desnem bregu reke Save. To naselje je še posebej znano po svojem bogatem arheološkem najdišču. Ob vstopu Save v sotesko Zarice, na pomolu iz konglomerata  – na Špiku, so bili v letih 1955 in 1956 odkriti in deloma raziskani sledovi naselbine, ki datirajo v konec mlajše kamene dobe ter v zgodnjo in srednjo bakreno dobo.

Ti ostanki, ki vključujejo kameno orodje in orožje ter predvsem lončenino, datirajo v 3. tisočletje pr. n. š. Dodatne zaščitne raziskave, izvedene leta 1987, so razkrile naselbinsko lončenino iz pozne bronaste dobe, kar priča o dolgotrajni zasedenosti tega območja. Zanimivo je, da so iz tega časa našli tudi bronasto sekiro iz gomile ob zahodnem robu vasi. Posebno pozornost si zasluži tudi odkritje staroslovanskih grobov iz 8. stoletja, pri pozno gotski podružnični cerkvi sv. Mihaela v vasi.

Orehek: del Kranjskega mozaika

Oreheki leži med četrtjo Labore in Drulovko, je naselje, ki prav tako igra pomembno vlogo v mozaiku kranjske zgodovine. Orehek, ki tudi spada pod krajevno skupnost Orehek-Drulovka, ima svojo zgodovino tesno prepleteno z razvojem Kranja in okolice.

Demografska dinamika in krajevna skupnost

Krajevna skupnost Orehek-Drulovka, ki zajema obe naselji, je bila ustanovljena 26. aprila 1964. Danes na tem območju živi okrog 3.000 prebivalcev, kar odraža rast in razvoj naselij kot del širšega urbanega območja Kranja. Ta demografski podatek je pokazatelj, kako se lahko prepletata tradicija in sodobnost, ohranja se zgodovinska dediščina ob hkratnem sprejemanju modernega načina življenja.

Kulturna dediščina in identiteta

Kulturna dediščina naselij Orehek in Drulovka ni le omejena na materialne dokaze preteklosti, kot so arheološka najdišča in zgodovinske zgradbe, temveč zajema tudi nesnovno dediščino, kot so lokalne tradicije, običaji in zgodbami, ki so se prenašale iz generacije v generacijo.

To bogastvo kulture in zgodovine prinaša močan občutek identitete in pripadnosti med prebivalci teh naselij.

Prihodnost naselij

Oba naselji gledata v prihodnost. Sodobni razvojni projekti, urbanistično načrtovanje in družbene pobude so usmerjeni v izboljšanje kakovosti življenja prebivalcev, ob hkratnem spoštovanju in ohranjanju njihove bogate preteklosti.

Krajevna skupnost Orehek-Drulovka predstavlja primer, kako lahko majhne skupnosti ohranjajo svojo edinstveno identiteto, medtem ko so hkrati integrirane v večji urbani kontekst. Skozi ohranjanje svoje zgodovine in kulturne dediščine, ta naselja prispevajo k bogatemu in raznolikemu mozaiku slovenske kulture in zgodovine.

Sledite nam

Kontaktrajte nas

Imate vprašanje?
Kontaktirajte nas, odgovorili vam bomo v najkrajšem možnem času!

Za pravilno delovanje tega spletišča se včasih na vašo napravo naložijo majhne podatkovne datoteke, imenovane piškotki. Sistemski piškotki, ki so nujni za delovanje, so že dovoljeni. Vaša izbira pa je, da dovolite ali zavrnete piškotke analitike in trženja, ki nudijo boljšo uporabniško izkušnjo, enostavnejšo uporabo strani in prikaz ponudbe, ki je relevantna za vas.